Hvordan starte nettbutikk

Har du lyst til å starte nettbutikk? Enten du vil lage den selv eller engasjere et byrå som leverandør – i denne artikkelen finner du svar på alt det du trenger å vite.

Nettbutikk

Annonser i innhold: Vi får betalt for utgående linker på nettstedet. Det hjelper oss å drive guiden gratis.

Lage nettbutikk selv

Du skal lage nettbutikk selv – nå er tiden kommet for å velge nettbutikk-løsning.

For deg som lage butikken selv er det viktig at ting er enkelt. Nettbutikken din skal være en salgsmaskin døgnet rundt – da har du ikke tid til å bli stående fast i problemer som ikke kan løses! Det som er lett å gjøre for en ekspert, kan ta dager eller uker for deg som ikke har gjort det før.

I denne guiden ser vi derfor på de vanligste Webshop-løsningene. Deretter guider vi deg til hvilke løsninger som er godt egnet å jobbe med selv (og hvilke som det er best å få en ekspert til å sette opp!).

Ikke gå i fellen og tro at de enkleste systemene faller igjennom på funksjonalitet. Noen av «gjør det selv»-løsningene blir brukt av eksperter til å bygge nettbutikker!

Dette må du tenke på når du skal velge nettbutikk-løsning

  1. Er det enkelt å komme i gang?
  2. Er det lett å legge inn produkter og variasjoner?
  3. Kan jeg tilpasse butikken selv?
  4. Raskt og enkelt å koble opp betalt annonsering (Google, Facebook)?
  5. Pris og løpende kostnader

Alt dette er viktig. Det hjelper ikke mye at det er lett å legge inn produkter hvis du ikke kan tilpasse butikken selv eller det er vanskelig å komme i gang! På den annen side vil du kanskje være villig til å gå litt opp i pris, for å få en løsning som «bare fungerer».

La oss ta en titt på de mest populære løsningene!

Populære nettbutikk-løsninger

Magento og WooCommerce er best egnet for utviklere. Vi tar dem med på listen fordi de er mye brukt. La oss se hvordan løsningene ser ut opp mot hverandre.

Priser på nettbutikk

Fra-pris for populære nettbutikker. Stor forskjell, men tid er penger.

Enkelt og billig – eller vanskelig og dyrt?

Enkleste nettbutikk
Shopify og Wix - enkelt å bruke

Notatblokken gir deg en enkel oversikt. Som du ser under så kommer Shopify og Wix godt ut på enkelhet. Begge er enkle å sette opp, og begge er ganske billige. Magento og Woocommerce er gratis («open source»), men vanskelig å sette opp. Du må ha en utvikler tilgjengelig, og da er det jo ikke spesielt billig allikevel.

Billig og bra nettbutikk?

Her ser vi på pris og funksjonalitet.

Shopify, WooCommerce og Magento: Bra funksjonalitet!

Shopify, Magento og WooCommerce er alle gode på funksjonalitet, men bare Shopify er enkelt å sette opp. 

Alle tre har til felles at du finner all teknologi du trenger for å bygge ut butikken din akkurat slik du ønsker. Alle tre løsninger har et aktivt miljø med mange brukere som hjelper deg å komme i gang.

Wix er en enklere «lettvekt»-løsning. Den egner seg best hvis du bare skal selge noen få produkter, og vil komme i gang på billigste vis med minst mulig motstand. MyStore har en del funksjonalitet, men er kronglete i bruk. Det er vanskelig å få det til å se polert ut.

Vinneren

Shopify logo

Shopify – best på det meste
For deg som skal lage nettbutikk selv, anbefaler vi Shopify. Den gir deg best kombinasjon av pris, design og funksjonalitet. En ting som er spesielt bra med Shopify er utsjekking og betaling, som kommer nydelig designet rett ut av boksen. Her ligger Shopify langt foran konkurrentene.

Du får også 14 dager gratis prøveperiode og et sømløst grensesnitt som hjelper deg holde styr på ordrene.

Noen synes prisen på Shopify blir for høy. Det er ikke en urimelig innsigelse. Både Woo og Magento finnes som gratis programvare. Med stor interesse kan du få til det meste selv til en lavere pris.

Alternativene

For deg som skal lage nettbutikk selv er det egentlig vanskelig å finne gode argumenter for å droppe Shopify.

Kanskje du allerede har en Wix eller WordPress-side, og ikke ønsker å bytte plattform?

Wix logo
Wix

Hvis du allerede har en Wix-side og bare skal selge et par produkter, så klarer du deg godt med Wix sin eCommerce-løsning.

WooCommerce
WooCommerce

Dersom du allerede har en WordPress-nettside, kan du engasjere en utvikler for å sette opp WooCommerce. Hvis du er over snittet interessert er det også lov å prøve selv! WooCommerce er meget godt dokumentert på nettet, og det finnes tusenvis av programtillegg, mange av disse er gratis.

Vær klar over at Woo (og Magento) stiller store krav til deg som utvikler. De fleste ender derfor med å kjøpe betalte programtillegg og designmaler for å løse problemer som andre løsninger inkluderer i prisen.

Det går an å dele på jobben. For eksempel: la en utvikler gjør det tekniske, mens du legger inn produkter, priser og bilder.

Magento
Magento

Magento er en enterprise-løsning som du bør la et byrå håndtere. Magento har meget bra funksjonalitet og kan skaleres i det uendelige, men får en del rettmessig kritikk på grunn av kostnader. Det er dyrt å sette opp og dyrt vedlikehold. Siden det er vanskelig å jobbe med må du regne med å sette ut mye arbeid til konsulenter.

Om du allikevel er nysgjerrig, finnes det et levende Magento-miljø og forumer med masse interesserte folk og utviklere som kan hjelpe deg i gang.

MyStore logo
Mystore

MyStore tilbyr gratis demo og har en god del funksjonalitet, for eksempel personalisert søk. Etter vår mening faller Mystore igjennom på pris og hvor «sømløs» opplevelsen er. Alt føles litt knotete og ser ikke like pent ut som andre alternativer. Vi tror at mange som har valgt MyStore ville kommet bedre ut ved å velge Shopify.

Ikke dermed sagt at du ikke kan lykkes med MyStore. Mange blir fristet av norsk support og at det er greit å komme i gang med.

Lage selv eller kjøpe ferdig nettbutikk?

Uansett hvor enkel løsning du velger, så tar det mye tid å lage en nettbutikk. Tenk på det som en investering: Enten investerer du din egen tid, eller du betaler noen for å gjøre det. Burde du egentlig gjøre jobben selv? La oss se på hva jobben går ut på!

Ting du må gjøre med nettbutikken:

  • Design og oppsett
  • Legge inn produkter og bilder
  • Produkt-annonsering i Google Ads og Facebook Ads
  • Søkemotor-optimalisering (SEO) – gjøre butikken synlig i Google
  • Nyhetsbrev
  • Oppsett og integrasjon av betalingsløsning i kassen med Vipps / Stripe / DIBS / Klarna
  • Sette opp avgifter / moms
  • Integrere fraktløsninger som Bring / Postnord / Helthjem
  • Sider for personvern og salgsbetingelser
  • Velge god hosting som er egnet for nettbutikk

Alt dette påvirker:

  • Om du blir synlig i Google
  • Hvor mange kunder som faller av i kasse / produktside o.l.
  • Salg og inntekter

En dårlig optimalisert nettbutikk gjør at du taper salg hver dag!

Hva koster det å få laget nettbutikk?

En annen måte å tenke på er: Hva tjener jeg på å la en ekspert gjøre jobben? Hva vinner jeg på å la en ekspert gjøre alt riktig fra starten? Alt for mange ender med å lage nettbutikk selv som ingen finner eller som er dårlig optimalisert.

For mange blir det et sjokk at nettbutikken ikke automatisk blir synlig i Google, eller at den kommer langt bak konkurrentene i søkefeltet. En nettbutikk som ikke er synlig eller ikke føles trygg har liten verdi! Før du går i gang selv bør du derfor seriøst vurdere om du vil sette ut jobben. Om svaret blir at du vil gjøre det selv, så vet du at du tok et informert valg!

Nettbutikk pris

Vi hører historier om folk som betaler over én million kroner for en ganske ordinær nettbutikk. Heldigvis er dette utenfor normalen. De aller fleste lander et sted mellom kr. 40.000 til 150.000 for en komplett nettbutikk med integrering av betalingsløsning, for eksempel Vipps, Klarna, Dibs eller Stripe. Du kan be om prosjektpris – det er en god forsikring mot kostnader som sklir ut. Men det viktigste er å finne noen du stoler på og samarbeider godt med.

Det går også an å dele på oppgavene. For eksempel at du bare får det tekniske oppsettet levert og håndterer resten selv.

Fordeler med å bruke en ekspert:

  • Mer tid til deg selv og det du egentlig vil drive med
  • Du slipper den kjedelige følelsen av å stå fast i et problem du ikke greier å løse

Og ikke minst:

  • Bedre synlighet i Google
  • Økt kundetilgang
  • Bedre konverteringsfrekvens (mer salg!)

Se opp for:

  • Konsulenter uten interesse for deg og det du selger
  • Utviklere uten erfaring fra det norske markedet

Du investerer i mer salg og flere kunder

Å bruke en ekspert er ikke en utgift – det er en investering i mer salg i fremtiden.

Når du setter ut jobben får du hjelp fra folk som har gjort det før. Du unngår feil og fallgruver man gjør som nybegynner.

Når du får ekstern hjelp betyr det ikke så mye hvilken løsning du ender med. Helheten betyr mest. Løsningen kan tilpasses slik du ønsker. WooCommerce, Magento og Shopify er naturlige valg og mest brukt. Ofte er det sånn at hvert byrå har sine favoritter (her foretrekker vi Shopify og WooCommerce).

Din salgsmaskin, 24 timer i døgnet

Nettbutikken din skal fungere som en salgsmaskin døgnet rundt. En flott designet nettbutikk som ingen finner gir deg lite å glede deg over. Det klokeste du gjør er å velge en leverandør som skjønner hele prosessen – ikke bare design eller bare god koding! God forretningsforståelse, flott design, synlighet, kundetilgang og vekst – du trenger en leverandør som leverer på alle punkter. Da er du godt på vei mot suksess!

Lykke til med nettbutikk

Enten du gjør jobben selv eller ikke: du er allerede et skritt nærmere på vei mot et spennende liv som nettbutikk-eier. Lykke til på veien! Ta kontakt hvis du står fast eller trenger hjelp.